Je schilderwerk onderhouden – Dít is de juiste en voordeligste manier!

Ga je online op zoek naar advies over het onderhouden van je schilderwerk, dan zie je waarschijnlijk al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel verschillende meningen en werkwijzen en vaak zijn deze ook nog eens gebaseerd op het argument ‘zo doen we het al sinds jaar en dag’. Dit wil echter niet zeggen dat het ook de juiste aanpak is.

Afhankelijk van de kleur en de impact die weersinvloeden hebben (onder andere afhankelijk van de ligging), gaat schilderwerk gemiddeld zo’n 6 tot 7 jaar mee. Tijdens die periode loopt de glans(graad) terug en begint de ondergrond gebreken te vertonen. Zo gaan verbindingen tussen stijlen en dorpels van kozijnen openstaan en kunnen aansluitingen tussen het glas en de houten omkadering barsten of scheuren. Dit heeft als gevolg dat vocht het kozijnhout kan binnendringen, met houtrot als gevolg. Snel herstel van de ondergrond kan in dat geval de (financiële) schade aanzienlijk beperken. Het jaarlijks controleren van het schilder- en houtwerk speelt hierin een belangrijke rol.

Is een jaarlijkse schilderbeurt is goedkoper?

In Nederland schilderen we gemiddeld iedere zes jaar de buitenkant van de woning, de zogenaamde ‘6-jaren-beurt’. Hierbij wordt alles in één keer aangepakt en overgeschilderd. Zo oogt het weer fris en kan de bewoner weer jaren vooruit. Klinkt goed, toch? Helaas is het zo niet zo goed als je denkt. Je bent namelijk op de lange termijn duurder uit.
Vaak zien we dat mensen twijfelen wanneer we aangeven dat ze met een jaarlijkse schilderbeurt goedkoper uit zijn. Je bent toch elk jaar geld kwijt aan het onderhoud, in plaats van één keer per zes jaar? Het verschil zit hem echter niet alleen in de frequentie waarmee mijnhuisok het schilderwerk uitvoert. Daar waar tijdens de ‘6-jaren-beurt’ elke stukje wordt meegepakt, kijkt mijnhuisok eerst wat er geschilderd moet worden. Want het ene deel van het huis heeft meer aandacht nodig dan het andere. Denk bijvoorbeeld aan de weersinvloeden. Een kozijn dat vele uren zon, wind en regen te verduren krijgt, zal om meer onderhoud vragen dan een kozijn dat wat beschutter ligt. Deze laatste hoef je dan ook echt niet elk jaar te schilderen. Enkel het schoonmaken van deze kozijnen is vaak al genoeg als jaarlijks onderhoud.

Bij mijnhuisok zien we hoe belangrijk het is om je schilderwerk jaarlijks te controleren. Zo merk je de eerste tekenen van slijtage, ouderdom en houtrot in het vroegste stadium op. En juist dát is zo belangrijk. Kijken we naar een onderhoudscyclus van één keer in de zes jaar, dan is gemiddeld 70% herstelwerk. Slechts 10% bestaat uit schoonmaken en 20% uit het schilderen zelf. Het percentage van de herstelwerkzaamheden ligt echter alleen maar zo hoog, omdat er jarenlang geen onderhoud is gepleegd. Hoe langer je wacht met herstel, des te groter de uiteindelijke herstelwerkzaamheden zijn. Je bent dan niet alleen meer tijd kwijt, maar ook meer geld. Zonde natuurlijk, juiste omdat dit met eenvoudig jaarlijks onderhoud te voorkomen is.

Wat komt er kijken bij het jaarlijks onderhoud van schilderwerk?

Laten we eerst eens kijken naar wat je zelf kunt doen. Want ook met de kleine schoonmaakwerkzaamheden, zoals het afnemen van de kozijnen, maak je al een enorm verschil. Maak er dus een gewoonte van om tijdens het lappen van de ramen ook het schilderwerk mee te nemen. Alleen daarmee stel je de volgende schilderbeurt al met één á twee jaar uit. Controleer vervolgens ook het timmer- en schilderwerk op gebreken. Dit duurt maar een paar minuten, maar je ziet meteen of er herstelwerkzaamheden nodig zijn. Het is veruit de goedkoopste oplossing om die gebreken meteen te laten herstellen. Waar moet je dan op letten? Hierbij een handige checklist:

 • Zijn er open verbindingen tussen de stijlen en dorpels?
 • Zijn er open naden tussen het glas en het aansluitende hout?
 • Is er sprake van houtrot?
 • Bladdert of scheurt het schilderwerk? (niet alleen de ondergrond, maar ook de verflaag moet gesloten zijn)
 • Heeft de verflaag een glans die lager is dan 25 glanseenheden? (er is dan nog maar een zeer minimale glans te zien)

Kun je een of meerdere vragen met ja beantwoorden, dan is het tijd om actie te ondernemen! Laat in dat geval herstelwerkzaamheden uitvoeren om grotere gevolgen te voorkomen. We raden je altijd aan om contact op te nemen met ons als je gebreken constateert. Samen kunnen we dan de aanpak van het herstel bepalen.

Hoe kan mijnhuisok helpen bij het onderhouden van je schilderwerk?

Door de ondergrond en de verflaag met een hogere frequentie schoon te maken, te controleren en eventueel te herstellen, liggen de kosten van het onderhoud veel lager. Om deze reden werken we bij mijnhuisok ook met de ‘Plan Schilderwerk’ werkwijze. We maken ieder jaar je schilderwerk (én het glas) schoon en controleren alle details. Wat niet in orde is, herstellen we meteen. Denk hierbij aan:

 • Het verwijderen van loszittende verf (blazen, scheuren of onthechting);
 • Het in orde en weer waterdicht maken van de ondergrond;
 • Het overschilderen van het houtwerk met de kwaliteitsverf van Wijzonol.

We controleren hierbij dus alles, maar schilderen enkel de delen die onderhoud kunnen gebruiken. Deze manier is niet alleen voordelig voor jou als klant, maar ook nog eens veel beter voor het milieu. We maken namelijk minder uren, produceren minder afval en gebruiken minder verf en vervoer. Daarnaast kijken we ook naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld door het gebruik van ‘groene verf’.

Mijnhuisok kan je dus helpen om jouw schilderwerk op de juiste en voordeligste manier te onderhouden. Maar hoe gaat dit dan in zijn werk? Is het geen tijdrovende organisatie om dit in gang te zetten? Maak je geen zorgen! Het grote voordeel van mijnhuisok is dat we je alles uit handen nemen. Met maatwerkadvies zorgen wij ervoor dat jij zorgeloos van je huis kunt genieten.
Je kunt zelf bepalen voor welke periode je gebruik wilt maken van het Plan Schilderwerk. Alles is eenvoudig op ieder moment weer stop te zetten. Wil je het eenmalig laten controleren of wil je voor de komende 15 jaar elk jaar gebruik maken van het schilderonderhoud? Het is allemaal mogelijk. Om het nog beter inzichtelijk te maken, delen we graag een voorbeeld van een Plan Schilderwerk aanbieding en opdrachtbevestiging met je. Zo krijg je gelijk een duidelijk beeld van deze werkwijze en de zekerheid die we je daarmee kunnen bieden. Zodat je de komende jaren kunt genieten van goed onderhouden schilderwerk, zonder dat je je er zelf druk over hoeft te maken!

Plan Schilderwerk van mijnhuisok

Interesse in ons Plan Schilderwerk of toch nog een vraag voordat je de stap wilt zetten? Bekijk dan eens onze kennisbank met veelgestelde vragen of ga naar onze Plan Schilderwerk pagina voor een toelichting op het stappenplan. Via deze pagina kun je ook een vrijblijvend advies aanvragen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

1 antwoord
 1. Tim
  Tim zegt:

  Helder omschreven! Ga er eigenlijk altijd vanuit dat mijn schilderwerk ‘gewoon goed’ is. Daarbij ben ik er al een keer te laat achter gekomen dat dit niet zo was. Waardoor de kosten uiteindelijk dus ook behoorlijk wat hoger waren…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.