fbpx

Hoe meet je de kwaliteit van schilderwerk?

Hoe meet je de kwaliteit van schilderwerk?

Het is daadwerkelijk mogelijk om de kwaliteit van schilderwerk objectief te beoordelen. Dit is handig om te weten, want hiermee kun je een hoop geld en onnodig werk besparen. Door het schilderwerk objectief te meten, weet je precies hoe de zaak ervoor staat en wanneer er welk schilderwerk toe is aan onderhoud.

Hoe meet je de kwaliteit van het schilderwerk? De meest eenvoudige manier is door simpelweg visueel te controleren of de verflaag intact is. Let er hierbij op dat de verflaag geen barsten en scheuren heeft of loslaat van de ondergrond. Kijk ook goed naar eventuele openstaande verbindingen tussen stijlen en dorpels van de kozijnen en de verbindingen van ander timmerwerk. Dit zijn zichtbare openingen in de verflaag waardoor vocht in de ondergrond kan dringen en deze aangetast wordt. Let er ook goed op dat de aansluiting van glas op hout waterdicht gesloten is. Als je een voelermaat van 0,2 mm (met niet al te veel druk) meer dan 1 centimeter in een verbinding of aansluiting krijgt, dan staat deze open en laat dus vocht door.

Glans als indicatie van de levensduur van de verflaag

Hoe meet je zelf de kwaliteit van schilderwerk? Dat kan door middel van het meten van de glans van de verflaag. Dit is eenvoudig te doen als je bijvoorbeeld naar recent geverfd schilderwerk kijkt. Hier zal de glans op zijn hoogst zijn. Bij een hoogglansverf ligt die glanswaarde rond de 90. Je kunt je er bijna in spiegelen! Elk jaar neemt die glans af. Dat is sterk afhankelijk van de kwaliteit van bijvoorbeeld de verf, de kleur (licht of donker), de bezonning, de eventuele afscherming van het onderdeel. De periode waarin de glans afneemt is, afhankelijk van de omstandigheden, tussen de 4 en 15 jaar.

Een verflaag met minder dan 25 glanseenheden is technisch gezien aan het einde van de levensduur van de verf aangekomen. De verflaag is dan niet meer in staat de ondergrond goed te beschermen. De verf is mat (er is geen glans meer te bespeuren) en kan wat poeder afgeven. Dat kun je zien als je er met je vinger over wrijft (of bij schoonmaken van het glas heeft de spons sporen van de verf). De glans is ook objectief en nauwkeurig te meten met een professionele glansmeter.

             

Mijnhuisok meet en monitort de glans en kan daarmee onderbouwd voorspellen en volgen wanneer welk onderdeel de komende 15 jaar geschilderd moet worden. We staan garant voor schilderwerk met altijd voldoende glans, en daarmee esthetische en technische kwaliteit!

Meten van de hechting

Ook de kwaliteit van de hechting van de verf op de ondergrond is belangrijk en daarmee ook de hechting tussen de verschillende lagen. Deze kun je in eerste instantie meten door middel van een visuele inspectie en als daar aanleiding voor is door een hechtproef.

Meten van de laagdikte

Ook de laagdikte van de verf is van belang. Een te dikke verflaag kan problemen in de bescherming veroorzaken. Maar een te dunne verflaag moet voorkomen worden. Die biedt simpelweg te weinig bescherming. De ondergrens voor de totale laagdikte van het verfsysteem is ongeveer 180 μm (duizendste millimeter). Die is voor de leek zonder kennis en apparatuur niet vast te stellen. Professionals meten die met een PIG meter of door het uitnemen van een klein stukje hout met de verflaag erop (slaan van een coup) en deze onder de microscoop te leggen.

Laagdikte

Hierboven een coup van een te dunne verflaag ca 80 μm op Dark Red Meranti (DRM). Mijnhuisok voert deze metingen zelf uit waar je bij bent, zodat je mee kunt kijken. Om vervolgens samen te kunnen bepalen wat er daadwerkelijk nodig is aan onderhoud. En dat bespaart een hoop! Lees hier meer over waarom mijnhuisok deze metingen doet; https://www.mijnhuisok.nl/

 

Een voorbeeld van een mijnhuisok Plan Schilderwerk Aanbieding  en een Opdrachtbevestiging

 

Mijnhuisok werkt samen met Wijzonol; https://www.wijzonol.nl/

Duurzame verf

Was this article helpful?

Related Articles

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *