fbpx

Waarom is de glansgraad van buitenschilderwerk belangrijk?

Waarom is de glansgraad van buitenschilderwerk belangrijk?

Verflagen hebben altijd een bepaalde glans. Zelfs een matte verflaag heeft glans. Voor buitenschilderwerk wordt over het algemeen hoogglans verf gebruikt. Dit is niet voor niks. Het heeft alles te maken met de beschermende en reflecterende werking tegen UV-straling.

Wat is dan de reden dat de glansgraad van het buitenschilderwerk zo belangrijk is?

Vooral het buitenschilderwerk is onderhevig aan allerlei invloeden, waardoor de verflaag sneller slijt. Dat zijn vooral de weersinvloeden zoals UV – en IR-straling van zon, regen, wind en temperatuurwisselingen. Buitenschilderwerk heeft in feite dus twee functies. Naast een esthetische functie biedt het ook bescherming van de ondergrond. Die ondergrond kan bijvoorbeeld hout, kunststof, steen of metaal zijn. Elk type ondergrond is in verschillende mate gevoelig voor de weersinvloeden.

De kritieke ondergrens van 25 glanseenheden

Maar wat maakt nu dat die verflaag de ondergrond beschermt? De bescherming van verf komt vooral doordat de verf een reflecterend vermogen (glans) heeft. Gekeken naar het onderhoud is de mate van deze glans (de glansgraad) erg belangrijk voor je buitenschilderwerk. Deze kan tussen de 95 en nul liggen. De technische ondergrens van de glans is 25 glanseenheden (er moet nog iets van glans te bespeuren zijn). Daaronder verliest de verflaag zijn beschermende werking. Het is dus de kunst om de glansgraad van je schilderwerk te allen tijde boven de 25 glanseenheden te houden.

Omdat het aantal glanseenheden ieder jaar geleidelijk afneemt, is het dus wel duurzamer (en aanzienlijk goedkoper) om een verflaag aan te brengen met een hoge glansgraad. Want dan zal het langer duren voordat deze verflaag weer nieuw onderhoud nodig heeft. Op die manier blijft je ondergrond nog beter beschermd en beheers je de kosten voor het onderhoud.

Glansgraad als indicatie van de levensduur van de verflaag

Aan de hand van de glansgraad van de huidige verflaag kun je, op basis van de info van de verffabrikant, een goede prognose geven van het aantal jaar dat de verflaag nog meegaat. Omgekeerd kun je ook beoordelen of de verflaag tot nu toe aan de verwachting heeft voldaan.

En tenslotte zorgt een goede kleur er natuurlijk ook voor dat je huis er mooi uitziet. Je kunt spelen met kleuren en ook de hoeveelheid glans om de uitstraling te krijgen die je wilt hebben voor je huis. Weet wel dat een donkere verf gemiddeld tot wel tweemaal meer onderhoud vraagt dan een lichte kleur…

Buitenschilderwerk aanbrengen met belangrijke glansgraad

Kijk voor meer informatie over het Plan Schilderwerk van mijnhuisok op https://www.mijnhuisok.nl/plan-schilderwerk/

Mijnhuisok werkt samen met Wijzonol: https://www.wijzonol.nl/

Was this article helpful?

Related Articles

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *