De gedachte achter onze duurzame meerjarenplannen

De gedachte achter onze duurzame meerjarenplannen is dat iedere woning, jong of oud, groot of klein heeft onderhoud nodig heeft. En dan gaat het vooral om het onderhoud van de buitenkant. Gemiddeld gaat 70% van de onderhoudskosten van die buitenkant op aan het schilderwerk aan het houtwerk ervan.

Waarom schilderen?

We schilderen ons huis in eerste instantie om er voor te zorgen dat de functies van het geveltimmerwerk, en zeker de kozijnen intact blijven. Vooral die kozijnen moeten blijven doen waarvoor we ze aangebracht hebben: licht in de woning laten, ongewenste gasten buiten houden, weersomstandigheden als wind, regen, koude en warmte buiten houden, ventileren en zo meer. We schilderen dus om, mooi gezegd, de functionele eisen van het timmerwerk intact te houden. Als we ze niet meer zouden schilderen, zou na verloop van tijd de verf gaan bladderen en barsten, vocht krijgt vrij spel en houtrot zal zich ontwikkelen. Dan is het kozijn niet meer bruikbaar en moet het vervangen worden. Houd daarvoor maar eens € 1.250,- per vierkante meter kozijn in gedachten. Het is dus slim om op tijd en vakkundig te schilderen om die grote uitgaven te voorkomen.

Een tweede reden om te schilderen is om esthetische redenen; het oog wil namelijk ook wat. We willen dat ons huis er mooi uitziet en de woning een bepaalde indruk maakt. En mooi is natuurlijk voor iedereen weer anders. Dat wordt voor een deel zeker ook bepaald door de kleuren. Soms willen we ons huis een sjieke, statige, moderne of vrolijke uitstraling heeft. Wat de kleuren of uitstraling ook mag zijn: het belangrijkste is dat we willen dat het schilderwerk er esthetisch vooral gaaf en schoon uitziet. 

Dus samengevat schilder je om het timmerwerk technisch in orde te houden én het moet er gaaf en schoon uitzien!

Degradatie van het verfsysteem

Het is onvermijdelijk dat de kwaliteit van de verflaag terugloopt na verloop van tijd. Men denkt wel eens dat verf van regen of vocht lijdt. Niets is minder waar. Als het onderliggend timmerwerk technisch in orde is, lijdt de verflaag in hoofdzaak van het ultraviolette deel van het zonlicht. Die zorgt ervoor dat de bovenste verflaag langzaam maar zeker slijt en dus dunner wordt en zijn glans verliest. En bij een te dunne laagdikte en/of te lage glans kan de verf de ondergrond simpelweg niet meer beschermen. Dat is het moment dat er weer opnieuw geschilderd moet worden.

Ongelijkmatige degradatie van de verflaag

Doordat de invloed van UV-straling op alle plaatsen verschillend is maakt dat de kwaliteit van de verflaag ook heel verschillend terugloopt. Zo slijt een donkere verf veel sneller dan een lichte kleur, schilderwerk op het zuiden slijt sneller dan op het noorden. Schilderwerk op hoogte, bijvoorbeeld op de zesde verdieping verliest ook sneller zijn kwaliteit. Zo is de mate waarin het schilderwerk afgeschermd is, door b.v. een bovenliggend balkon ook van invloed. Ook de frequentie van schoonmaken en zeker de kwaliteit van de ondergrond heeft invloed op de kwaliteit van de verflaag. 

Opvallend fenomeen

En nu doet zich eigenlijk iets vreemds voor: als de laagdikte of de glans van de verflaag op een paar onderdelen van de woning niet meer voldoende is, schilderen we niet alleen die slechte delen, maar (veiligheidshalve) de héle woning. Dus als een of meerdere onderdorpels er minder uit beginnen te zien of als de zeem tijdens het ramen lappen verfdeeltjes oppikt of je met je vinger wat poeder van de verf kan vegen, dan wordt dat vaak onterecht opgevat als een signaal om het hele huis dan maar te schilderen. 

Maar stel je nu eens voor dat je alleen dát zou schilderen wat écht nodig is en de rest (nog) niet. In de afgelopen tijd is er onderzoek naar dit fenomeen gedaan. Een van de conclusies is dat op het moment dat je de eerste slechte plekken ziet en je de hele woning overschildert, je eigenlijk maar circa 20% van de woning had hoeven te schilderen…

Precies hiervoor is het Meerjarenplan van mijnhuisok ontwikkeld. Door de conditie van de verflaag vooraf goed te meten (laagdikte, glansgraad, kwaliteit van de ondergrond e.d.) kunnen we met onze software voor een lange tijd van bijvoorbeeld 15 jaar bepalen wat er nodig is om het schilderwerk op pijl te houden. Die software heeft mijnhuisok, in samenwerking met Van Wijhe (de fabrikant van de Wijzonol verven) ontwikkeld. Daarmee kunnen we weten wanneer, technisch gezien, welke onderdelen geschilderd moeten worden. 

Onderhoudsscenario met een meerjarenplan van mijnhuisok 

Om er ook zeker van te zijn dat de verflaag niet alleen technisch in orde is, maar ook altijd gaaf en schoon, komen we elk jaar langs, wassen al het geveltimmerwerk (en dan meteen ook de ramen), kijken al het houtwerk na en werken we als het nodig is, het schilderwerk bij. En ondanks het feit dat we veel vaker (kort) langskomen kost dat over de jaren tussen de 30% en 50% minder dan de traditionele aanpak (alles elke 6 jaar overschilderen en tussendoor een bijwerkbeurt).

De eerste keer dat we langskomen verhelpen we eerst alle eventuele problemen aan de ondergrond zoals het afdichten van verbindingen en glaskitnaden, het afronden van scherpe kanten en dergelijke. Die extra kosten worden vooraf begroot en apart in rekening gebracht. Daarna kan het mijnhuisok Meerjarenplan gaan lopen. Afhankelijk van de situatie en de omvang van het huis varieert de vaste maandelijkse onderhoudsreservering gemiddeld zo tussen de 40 en 90 euro per maand. En voor dat bedrag garanderen we dat het schilderwerk al die 15 jaar in prima conditie blijft. Dus geen onverwachte en vervelende meerkosten meer voor eventueel herstel van houtrot of extra schilderwerk.

Da’s dan goed geregeld: een gerust gevoel!

1 antwoord
  1. Emma de Graaf
    Emma de Graaf zegt:

    Wat een interessante gedachte, dat over het algemeen maar 20% van het verfwerk een beurt nodig heeft op het moment dat er wat begint te bladderen. Ik heb ook altijd geleerd om dan direct het hele huis maar te doen. Ons nieuwe huis heeft nogal wat werk nodig aan de buitenkant, dus voor dit jaar denken wij erover om een winterschilder in te huren. De jaren daarna doen we het misschien wel weer zelf.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.