Hoe vind je een betrouwbare schilder?

Je woning moet nodig geschilderd worden. Een klus van al snel enkele duizenden euro’s! Maar hoe vind je een betrouwbare schilder met wie je dat avontuur aan wil gaan? Natuurlijk moet de schilder vakkundig zijn en weten hoe je moet schilderen zodat je huis er weer jaren picobello bijstaat. Liefst tegen de laagst mogelijke kosten natuurlijk. Maar ook de betrouwbaarheid voor wat betreft de prijsvorming en de planning vooraf zijn dan belangrijk. Ook meedenken en flexibiliteit zijn welkome eigenschappen. En last but not least: correcte oplossingsgerichte communicatie in een prettige sfeer!

Dat zijn nogal wat eisen. En een schilder vinden die aan al die eisen voldoet lijkt de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Als je dit nog nooit gedaan hebt, is het helemaal niet zo makkelijk! Om toch die betrouwbare schilder te vinden kun je óf meteen contact opnemen met mijnhuisok, dan is het hele probleem gelijk opgelost. Óf je kunt het onderstaande stappenplan volgen:

Stap 1: Wat wil je precies laten doen?

Het helpt je om, voordat je op zoek gaat, goed helder te krijgen wat er precies moet gebeuren, wat volgens jou het resultaat zou moeten zijn van de schilderklus:

 • Waarom wil je dat er geschilderd wordt? Is het puur om esthetische redenen of heb je ook nog andere redenen om te schilderen, zoals een opknapbeurt om het huis beter te verkopen, het oplossen van gebreken, houtrot, vervuiling e.d.
 • Wat wil je precies laten schilderen? Alleen de bovenverdiepingen of een bepaalde gevel e.d.
 • Hoe wil dat het werk er uit ziet als het werk klaar is? Denk hierbij aan bijvoorbeeld de kleur, hoogglans of zijdeglans. Zijn er nog speciale wensen?
 • Heb je voor jezelf al een idee wat de kosten ongeveer zullen zijn?
 • Wanneer zou de klus geklaard moeten zijn?
 • Heb je nog speciale wensen op het gebied van soorten verf, duurzaamheid, de planning (wanneer wil je dat ze het werk juist niét uitvoeren) e.d.

Natuurlijk is het nog niet zo makkelijk om voor jezelf antwoord te hebben op al die vragen. Je bent tenslotte geen vakman. Maar ook de onbeantwoorde vragen kunnen je helpenin het aankomende gesprek met de kandidaat-schilders. Een betrouwbare schilder helpt je namelijk met het beantwoorden van die vragen.

Stap 2: Selecteer kandidaten om die betrouwbare schilder te vinden

Maak een lijstje met de aspecten die jij belangrijk vindt: vakmanschap, prijs, flexibiliteit, communicatie e.d. en ga op zoek naar kandidaat-schilders.

Het helpt je om eerst in je eigen omgeving en netwerk rond te vragen. Vraag naar ervaringen van anderen en ga – als dat kan – het schilderwerk ook even bekijken. Daarnaast kun je het internet opgaan en zoeken naar websites van schilders en hun reviews lezen. Die reviews bieden geen zekerheid maar kunnen wel helpen een betere inschatting van het schildersbedrijf te maken. Je kunt ook kijken op Google en klachtenkompas.nl of er klachten over het bedrijf bekend zijn.

Daarnaast zijn er websites als werkspot.nl, kwaliteitsvakman.nl, zoofy.nl en casius.nl om om er maar een paar te noemen. Ook kun je via de branchevereniging van de schilders zoeken: OnderhoudNL Garantie. Voordeel is dat die schildersbedrijven hun Algemene Voorwaarden met de Consumentenbond hebben afgestemd en dat ze aangesloten zijn bij de Geschillencommissie.

Onderhoudnl

Probeer op basis van de info een inschatting te maken in hoeverre de kandidaat-schilders voldoen aan je voorkeuren. Rangschik het lijstje vervolgens op de voor jou belangrijkste voorwaarden. En ja, het blijft een inschatting, want de informatie is lang niet altijd voorhanden en/of voldoende betrouwbaar.

Stap 3: Maak contact

Er zijn schilders die het hele aanvraagtraject via internet afwerken. Daar is niets mis mee. Het kan je namelijk helpen om op een relatief eenvoudige manier meer informatie te verzamelen. Maar het is zeker verstandig om op een zeker moment ook ‘live’ contact, ter plaatse te hebben. Al was het maar om wat meer gevoel te krijgen bij hoe de schilder communiceert.

Stap 4: De aanvraag

De prijsverschillen in de markt zijn erg groot. Ook de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit is sterk wisselend en de aanpak van het werk loopt ook nogal uiteen. Al met al lastig om te vergelijken. Vraag daarom bij minimaal drie verschillende kandidaat-schilders offerte op en maak een schriftelijke aanvraag met daarin:

 • De vraag om een schriftelijke (digitale) aanbieding.
 • Geef aan wat ze precies moeten doen (zie stap 1).
 • Vraag om een eenduidige omschrijving van wat ze uit gaan voeren. Dus een exacte opgave van welke onderdelen ze schilderen en welke werkzaamheden ze daaraan uitvoeren.
 • Vraag om het totaal van de kosten (totale aanneemsom) zonder open eindjes. Dus inclusief btw (meestal; 9% en soms 21%), materialen, (klim)materieel, voorrijkosten, afvalverwijdering, vergunningen, parkeergeld e.d. Het kan zijn dat bepaalde werkzaamheden niet op voorhand kunnen worden berekend. Laat aangeven hoe dat dan uiteindelijk verrekend wordt. Ga dus niet akkoord met prijzen ‘in regie’ waarbij ze achteraf de kosten berekenen. Er moet altijd een moment zijn om, voorafgaand aan de uitvoering, geen opdracht te geven voor dit soort werkzaamheden.
 • Vraag op welke wijze met de veiligheid voor de bewoners en de vaklieden omgegaan wordt.
 • Vraag welke (financiële) risico’s er eventueel nog kunnen zijn.
 • Wanneer voeren ze het werk uit en wanneer is het (helemaal) gereed.
 • Hoe vindt de betaling plaats? Zijn er betaling in termijnen en hoe groot en op welk moment zijn die? Laat het verschil tussen het betaalde- en uitgevoerde werk nooit groter zijn dan 33%.
 • Welke garantie geeft de schilder op de werkzaamheden?
 • Vraag om de Algemene Voorwaarden.

Vergelijk de offertes met je voorkeuren (stap 2) als uitgangspunt. Bespreek de offertes met de aanbieders: zorg dat de hele offerte duidelijk voor je is. Let ook hier weer op de manier waarop de schilder communiceert, of hij respectvol met jou en je vragen omgaat, etc.

Stap 5: De opdracht

Bepaal op basis van al die informatie wie voor jou de meeste betrouwbare schilder is. Vraag aan deze schilder om de opdracht eenduidig schriftelijk te bevestigen. Zo eenduidig dat alle (wederzijdse) onduidelijkheden volledig uit de wereld zijn en er geen ‘losse eindjes’ meer zijn. Met deze degelijke voorbereiding zou het zomaar zo kunnen zijn dat je de meest betrouwbare schilder gevonden hebt!

mijnhuisok staat voor betrouwbaarheid, vakmanschap, de laagst mogelijke kosten, meedenken en flexibiliteit!

En dat alles met een correcte en oplossingsgerichte communicatie in een prettige sfeer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.