Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een woning?

Het kopen van een woning zelf is vaak al een hele (financiële) uitdaging. Zeker als je de woning meteen na de koop nog wil aanpassen of het achterstallig onderhoud op wil lossen. Onderzoek leert dat we in de eerste twee jaar na die koop gemiddeld nog eens € 25.000 uitgeven aan onderhoud. Maar ook daarna is er natuurlijk regulier onderhoud nodig. Dan hebben we het over schilderwerk, een nieuwe CV ketel, onderhoud van het dak, etc. En wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor een woning? Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn die gemiddeld 1% van de waarde van de woning. Dus voor een woning van € 400.000 is gemiddeld € 4.000 per jaar aan onderhoud nodig. Die vuistregel is een ruwe benadering.

Onderhoud afhankelijk van type, bouwjaar en materialen van de woning

Het is natuurlijk sterk afhankelijk van het type, het bouwjaar en de materialen/detaillering van de woning. Bekijk voor meer gedetailleerde cijfers de Excel tabel: Gemiddelde onderhoudskosten woning

Bespaar op de onderhoudskosten door preventief en tijdig onderhoud

De kwaliteit van de onderdelen van de woning vermindert continu door slijtage, veroudering en weersinvloeden. Maar je kunt de gemiddelde onderhoudskosten voor een woning aanzienlijk verlagen door preventieve onderhoudsmaatregelen. Maar vooral het tijdig uitvoeren van onderhoud heeft het meeste effect en bespaart fors in de kosten. Als de intervallen tussen de onderhoudsbeurten kort zijn, kun je de zaak goed in de gaten houden. Bij een eventueel probleem kun je meteen (en dus tijdig) ingrijpen. Een klein plekje houtrot herstellen is vele malen goedkoper dan het vervangen van het hele kozijn. Zeker als daar ook nog nieuw glas, hang- en sluitwerk, steigerwerk e.d. bijkomen.

En dát is precies de werkwijze van het Plan Schilderwerk van mijnhuisok: We komen ieder jaar langs. Dan maken we al het schilderwerk (én de ramen) schoon.  We controleren de verflaag op barsten, houtrot en glansgraad. Wat niet in orde is, wordt meteen hersteld, binnen onze 100% garantie! De vinger van mijnhuisok aan de pols dus!

 

De laagste gemiddelde onderhoudskosten. Dan kun jij met een gerust gevoel blijven genieten van je woning!

Duurzame verf

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.